Producenci
Sernik z jagodami
Sernik z jagodami

Przepis na kosmiczny sernik z jagodami :)

Przedstawiamy Wam dzisiaj arcydzieło: sernik z mascarpone i ricottą. Magia na talerzu po prostu. 

 

Składniki:

180g herbatników

100g masła

3 jajka -żółtka będą potrzebne osobno a z białek ubijamy pianę.

250g ricotty

250g mascarpone

1 łyżka mąki tortowej

120g cukru

1 torebka cukru wanikiowego

1 cytryna - uwaga, będziesz potrzebował startą skórkę, więc taką trochę większą :)

1 słoiczek dżemu jagodowego - lub po prostu wrzuć jagody z 2 łyżkami cukru i wodą do rondelka i zrób sobie własny dżemik :)

 

SMACZNEGO :)

 

 

I TAK:

Przygotuj blachę do pieczenia (*** patrz poniżej na poradę całkiem fajną:)   )

Herbatniki trzeba pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem. Wyłóż masę na blachę. Wstaw o lodówki na 10min żeby ostygła. 

Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj rocottę, mascarpone, mąkę, cukier waniliowy, skórkę z cytryny (drobno startą) i pianę z białek. 

Masę rozsmaruj na podstawie z ciastek i piecz w temperaturze 180-200stC przez ok 30 minut. 

Po wyjęciu ciasta z piekarnik posmaruj dżemem jagodowym.

*** - jeśli masz blachę rozkładaną (taką z odpinanym dnem) to połóż papier na dnie i wtedy zamnij blachę. Oderwij nadmiar papieru a boki blachy posmarun masłem i posyp bułką tartą. Dzięki temu ciasto łatwo będzie wyjąć z blachy i będzie miało ładne boki :)

 

czytaj całość »
Mufinki z parmezanem i szpinakiem
Mufinki z parmezanem i szpinakiem

Muffiny ze szpinaku i Parmigiano Reggiano

 250 g pszennej mąki

½ łyżeczki soli

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru pudru

75 g  Parmigiano Reggiano

100 g szpinaku, ugotowanego, schłodzonego i posiekanego

1 jajko

240 ml mleka

90 ml oleju roślinnego

 

Przepis

Delikatnie zetrzyj Parmigiano Reggiano i odłóż na bok.

Rozgrzej piekarnik do 190 ° C / piekarnik z wentylatorem 170 ° C. Włóż osiem papierowych mufek do foremki lub wyłóż je kwadratami papieru odpornego na tłuszcz.

Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do dużej miski do mieszania. Wymieszaj cukier, około dwie trzecie Parmigiano Reggiano i szpinak. W dużym dzbanku ubij jajko, mleko i olej roślinny.

Wlać płynną mieszaninę do suchych składników. Za pomocą metalowej łyżki mieszaj, aż się połączy. Nie wolno ubijać ani mieszać jej zbyt mocno. Powinien być dość nierówny, ale nie powinno być żadnych śladów suchej mąki.

posyp pozostałą Parmigiano Reggiano na wierzchu muffiny.

Piec przez 20–25 minut, aż będzie złoty kolor.

Wskazówka: Wyciśnij nadmiar wody z ugotowanego szpinaku rękami

Buon appetito

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl