
Toskania słynie z rustykalnej kuchni, która prezentuje proste składniki w aromatycznych przepisach, takich jak tradycyjny makaron w pikantnym sosie pomidorowo-czosnkowym.
Stworzone przez sieneńskiego pastaii - makaronów - pici to grube pasma makaronu wykonane z prostego ciasta z mąki i wody, które jest krojone w paski, a następnie ręcznie zwijane. Dzięki doskonałej strukturze al dente makaron dobrze komponuje się z różnymi zestawami. Niezależnie od tego, czy gotujesz w domu, czy jesteś w restauracji, pici pokazuje autentyczny smak toskańskiej kuchni. Idealnie łączy się z kieliszkiem Chianti Classico, aby uzyskać kwintesencję toskańskiego posiłku!
Przepis:
1 opakowanie pici
1 puszka całych obranych pomidorów, rozgniecionych
4 do 6 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek extra virgin do smack
Szczypta mieszanki arrabbiata peperoncini i soli morskiej
3 gałązki świeżej bazylii, podarte
Sól i pieprz do smaku
Na dużej patelni rozgrzej około 2 łyżek oliwy na średnim ogniu. Dodaj czosnek i peperoncini. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodaj zmiażdżone pomidory i gotuj przez 20 minut, aż sos się połaczy. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
Dodaj pici do garnka z osoloną wrzącą wodą i zamieszaj. Gotuj do al dente. Wylej chochlą ½ szklanki wody do makaronu, a następnie odcedź makaron. Dodaj makaron do sosu, wymieszaj i gotuj razem na średnim ogniu przez 1 minutę. W razie potrzeby dodaj wodę do makaronu, aby sos był lekko luźny i błyszczący.
Ułóż makaron na rozgrzanych talerzach, na koniec skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posyp świeżą bazylią i od razu podawaj.
Wszystkie składniki znajdziecie u Nas w sklepie :)
Buon appetito!