Producenci
Pici z sosem pomidorowo - czosnkowym
Pici z sosem pomidorowo - czosnkowym

Toskania słynie z rustykalnej kuchni, która prezentuje proste składniki w aromatycznych przepisach, takich jak tradycyjny makaron w pikantnym sosie pomidorowo-czosnkowym.
Stworzone przez sieneńskiego pastaii - makaronów - pici to grube pasma makaronu wykonane z prostego ciasta z mąki i wody, które jest krojone w paski, a następnie ręcznie zwijane. Dzięki doskonałej strukturze al dente makaron dobrze komponuje się z różnymi zestawami. Niezależnie od tego, czy gotujesz w domu, czy jesteś w restauracji, pici pokazuje autentyczny smak toskańskiej kuchni. Idealnie łączy się z kieliszkiem Chianti Classico, aby uzyskać kwintesencję toskańskiego posiłku!

Przepis:

1 opakowanie pici
1  puszka całych obranych pomidorów, rozgniecionych
4 do 6 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek extra virgin do smack
Szczypta mieszanki arrabbiata peperoncini i soli morskiej
3 gałązki świeżej bazylii, podarte
Sól i pieprz do smaku

Na dużej patelni rozgrzej około 2 łyżek oliwy na średnim ogniu. Dodaj czosnek i peperoncini. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodaj zmiażdżone pomidory i gotuj przez 20 minut, aż sos się połaczy. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.

Dodaj pici do garnka z osoloną wrzącą wodą i zamieszaj. Gotuj do al dente. Wylej chochlą ½ szklanki wody do makaronu, a następnie odcedź makaron. Dodaj makaron do sosu, wymieszaj i gotuj razem na średnim ogniu przez 1 minutę. W razie potrzeby dodaj wodę do makaronu, aby sos był lekko luźny i błyszczący.

Ułóż makaron na rozgrzanych talerzach, na koniec skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posyp świeżą bazylią i od razu podawaj.

Wszystkie składniki znajdziecie u Nas w sklepie :) 

Buon appetito!

Sernik z jagodami
Sernik z jagodami

Przepis na kosmiczny sernik z jagodami :)

Przedstawiamy Wam dzisiaj arcydzieło: sernik z mascarpone i ricottą. Magia na talerzu po prostu. 

 

Składniki:

180g herbatników

100g masła

3 jajka -żółtka będą potrzebne osobno a z białek ubijamy pianę.

250g ricotty

250g mascarpone

1 łyżka mąki tortowej

120g cukru

1 torebka cukru wanikiowego

1 cytryna - uwaga, będziesz potrzebował startą skórkę, więc taką trochę większą :)

1 słoiczek dżemu jagodowego - lub po prostu wrzuć jagody z 2 łyżkami cukru i wodą do rondelka i zrób sobie własny dżemik :)

 

SMACZNEGO :)

 

 

I TAK:

Przygotuj blachę do pieczenia (*** patrz poniżej na poradę całkiem fajną:)   )

Herbatniki trzeba pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem. Wyłóż masę na blachę. Wstaw o lodówki na 10min żeby ostygła. 

Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj rocottę, mascarpone, mąkę, cukier waniliowy, skórkę z cytryny (drobno startą) i pianę z białek. 

Masę rozsmaruj na podstawie z ciastek i piecz w temperaturze 180-200stC przez ok 30 minut. 

Po wyjęciu ciasta z piekarnik posmaruj dżemem jagodowym.

*** - jeśli masz blachę rozkładaną (taką z odpinanym dnem) to połóż papier na dnie i wtedy zamnij blachę. Oderwij nadmiar papieru a boki blachy posmarun masłem i posyp bułką tartą. Dzięki temu ciasto łatwo będzie wyjąć z blachy i będzie miało ładne boki :)

 

czytaj całość »
Mufinki z parmezanem i szpinakiem
Mufinki z parmezanem i szpinakiem

Muffiny ze szpinaku i Parmigiano Reggiano

 250 g pszennej mąki

½ łyżeczki soli

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru pudru

75 g  Parmigiano Reggiano

100 g szpinaku, ugotowanego, schłodzonego i posiekanego

1 jajko

240 ml mleka

90 ml oleju roślinnego

 

Przepis

Delikatnie zetrzyj Parmigiano Reggiano i odłóż na bok.

Rozgrzej piekarnik do 190 ° C / piekarnik z wentylatorem 170 ° C. Włóż osiem papierowych mufek do foremki lub wyłóż je kwadratami papieru odpornego na tłuszcz.

Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do dużej miski do mieszania. Wymieszaj cukier, około dwie trzecie Parmigiano Reggiano i szpinak. W dużym dzbanku ubij jajko, mleko i olej roślinny.

Wlać płynną mieszaninę do suchych składników. Za pomocą metalowej łyżki mieszaj, aż się połączy. Nie wolno ubijać ani mieszać jej zbyt mocno. Powinien być dość nierówny, ale nie powinno być żadnych śladów suchej mąki.

posyp pozostałą Parmigiano Reggiano na wierzchu muffiny.

Piec przez 20–25 minut, aż będzie złoty kolor.

Wskazówka: Wyciśnij nadmiar wody z ugotowanego szpinaku rękami

Buon appetito

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl