
Przedstawiamy przepis na nasze przepyszne spaghetti lub pappardelle z brokułami. Smacznego!
Klasyczne, wegetariańskie, prawdziwie włoskie.
No to zaczynamy:
Przepis :
1 cebula czerwona + 2 ząbki czosnku + 100 g Peccorino semi secco + główka brokuła
+ 400 g spaghetti lub makaronu Pappardelle Dispensa Toscana + oliwa z oliwek extra virgin + sól + pieprz.
Na nieprzywierającej patelni wrzuć olej z czosnkiem i cebule. Następnie dodaj brokuły i gotuj przez około 10-15 minut na małym ogniu, uważając, aby ich nie spalić. Gdy sos brokułowy jest dobrze przysmażony zmiksuj go w blenderze, dodając oliwę z oliwek, aż uzyskasz gładki i błyszczący sos.
Ugotuj makaron, odłóż odrobinę wody do gotowania i odcedź, gdy będzie al dente. Przenieś makaron do miski i dodaj pecorino, mieszając z niewielką ilością wody do gotowania. Następnie dodaj pesto (bez podgrzewania na kuchence). Dobrze wymieszaj i podawaj.
Buon appetito !!
oliwa:
https://toskanianatalerzu.pl/pl/p/Oliwa-z-oliwek-Valdelsano-Toscano-0%2C75litra/34
makarony
https://toskanianatalerzu.pl/Makaron_wloski