Producenci
Mufinki z parmezanem i szpinakiem
Mufinki z parmezanem i szpinakiem

Muffiny ze szpinaku i Parmigiano Reggiano

 250 g pszennej mąki

½ łyżeczki soli

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru pudru

75 g  Parmigiano Reggiano

100 g szpinaku, ugotowanego, schłodzonego i posiekanego

1 jajko

240 ml mleka

90 ml oleju roślinnego

 

Przepis

Delikatnie zetrzyj Parmigiano Reggiano i odłóż na bok.

Rozgrzej piekarnik do 190 ° C / piekarnik z wentylatorem 170 ° C. Włóż osiem papierowych mufek do foremki lub wyłóż je kwadratami papieru odpornego na tłuszcz.

Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do dużej miski do mieszania. Wymieszaj cukier, około dwie trzecie Parmigiano Reggiano i szpinak. W dużym dzbanku ubij jajko, mleko i olej roślinny.

Wlać płynną mieszaninę do suchych składników. Za pomocą metalowej łyżki mieszaj, aż się połączy. Nie wolno ubijać ani mieszać jej zbyt mocno. Powinien być dość nierówny, ale nie powinno być żadnych śladów suchej mąki.

posyp pozostałą Parmigiano Reggiano na wierzchu muffiny.

Piec przez 20–25 minut, aż będzie złoty kolor.

Wskazówka: Wyciśnij nadmiar wody z ugotowanego szpinaku rękami

Ser:

https://toskanianatalerzu.pl/pl/p/Ser-Parmigiano-Reggiano-/65

Buon appetito

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl