
Przepis na kosmiczny sernik z jagodami :)
Przedstawiamy Wam dzisiaj arcydzieło: sernik z mascarpone i ricottą. Magia na talerzu po prostu.
Składniki:
180g herbatników
100g masła
3 jajka -żółtka będą potrzebne osobno a z białek ubijamy pianę.
250g ricotty
250g mascarpone
1 łyżka mąki tortowej
120g cukru
1 torebka cukru wanikiowego
1 cytryna - uwaga, będziesz potrzebował startą skórkę, więc taką trochę większą :)
1 słoiczek dżemu jagodowego - lub po prostu wrzuć jagody z 2 łyżkami cukru i wodą do rondelka i zrób sobie własny dżemik :)
SMACZNEGO :)
I TAK:
Przygotuj blachę do pieczenia (*** patrz poniżej na poradę całkiem fajną:) )
Herbatniki trzeba pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem. Wyłóż masę na blachę. Wstaw o lodówki na 10min żeby ostygła.
Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj rocottę, mascarpone, mąkę, cukier waniliowy, skórkę z cytryny (drobno startą) i pianę z białek.
Masę rozsmaruj na podstawie z ciastek i piecz w temperaturze 180-200stC przez ok 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnik posmaruj dżemem jagodowym.
*** - jeśli masz blachę rozkładaną (taką z odpinanym dnem) to połóż papier na dnie i wtedy zamnij blachę. Oderwij nadmiar papieru a boki blachy posmarun masłem i posyp bułką tartą. Dzięki temu ciasto łatwo będzie wyjąć z blachy i będzie miało ładne boki :)